bihon.ro Web analytics

Muzeu Art Nouveau în aer liber, în campusul Universității Oradea

De Cristina Ghilea

Muzeu Art Nouveau în aer liber, în campusul Universității Oradea

Reactualizat la:
Recuperate din șantiere sau de pe unde au ajuns, după ce au fost încărcate și transportate de-a valma cu molozul lucrărilor, piese care țin de patrimoniul Art Nouveau al orașului vor fi expuse într-un spațiu special amenajat, la Universitatea Oradea.
Scris de Cristina Ghilea - Recuperate din șantiere sau de pe unde au ajuns, după ce au fost încărcate și transportate de-a valma cu molozul lucrărilor, piese care țin de patrimoniul Art Nouveau al orașului vor fi expuse într-un spațiu special amenajat, la Universitatea Oradea.

Universitatea Art Nouveau va avea Muzeul Art Nouveau. Joi, cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau, în campusul Universității din Oradea a fost marcat momentul de început al proiectului de amenajare a spațiului urban dedicat arhitecților Vágó József și Vágó László, exponenți importanți ai curentului arhitectural emblematic pentru Oradea.

Proiectul a fost descris în cadrul unei întruniri în aer liber, la fața locului, partenerilor inițiatori -reprezentanții Universității din Oradea – rectorul Constantin Bungău, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură – reprezentată de decanul Marcela Prada și profesorii Ramona Novicov și Cristian Pușcaș, Primăria Oradea și fundația „Oradea Heritage” – reprezentată de Angela Lupșea.

Acest ansamblu urban va fi situat în „vatra” veche a Universității, în vecinătatea rectoratului și a fostei biblioteci și va conține elemente arhitecturale reprezentative pentru stilul Art Nouveau, recuperate de pe diverse amplasamente din oraș, ce urmează a fi restaurate. Joi ajunseseră la fața locului un stâlp din seria celor care susțin iluminatul public pe malul Crișului, peste drum de Primărie, două elemente de soclu ale acestor stâlpi, un fragment de parapet și două porțiuni din gardul cu figuri geometrice – toate au făcut parte din ansamblul urban pus în operă de Vágó László, la 1911, în centrul Oradiei, azi Piața Unirii.

Decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, a Universității din Oradea, prof. Marcela Prada, coordonatoarea proiectului, a pus în context alegerea spațiului de la Universitate pentru acest muzeu – ansamblul urban Universitatea din Oradea, fosta Școală de Jandarmi, este monument istoric de categoria A, proiectat de cei doi Vago: „ideea ansamblului urban din campus s-a născut ca rod a colaborării continue pe care o avem cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor «Oradea Heritage» și deoarece clădirile Universității din Oradea sunt parte a circuitului internațional al monumentelor Art Nouveau. Ansamblul a fost gândit ca un muzeu în aer liber și ca un omagiu familiei de arhitecți Vágó, cărora le datorăm copleșitoarea densitate de clădiri aparținând acestui stil pe care le are Oradea”.

Rectorul Bungău a apreciat că inițiativa inedită a muzeului în aer liber va completa cu succes proiectul de reabilitare a corpurilor de clădire Art Nouveau și a vechiului campus al Școlii de Jandarmi.
La rândul său, Ramona Novicov, a detaliat cum, la început de secol XX, arhitectul Vágó László crea, la Oradea, clădiri și elemente de arhitectură extrem de moderne, „în ton cu avangarda vieneză, cum nu se făceau prea multe în Europa. De exemplu, balustradele concepute de Vágó László sunt caracterizate printr-o geometrie extrem de pură. Vorbim despre un design urban de o valoare excepțională, la scară europeană”. Istoricul de artă a mai precizat că ansamblul urban dedicat stilului Art Nouveau din campusul universității orădene va fi completat cu panouri explicative.

De asemenea, a insistat pe nevoia unei restaurări cât mai puțin „botoxate” a patrimoniului arhitectural orădean, pe ideea conservării elementelor vernaculare, care individualizează și dă identitate. Pasionată de arhitectura specială a Oradiei, de la fațadele ample până la elementele decorative unice, de mici dimensiuni, Novicov a invitat orădenii să colaboreze la colectarea de „vestigii” de la 1900, în contextul în care restaurările sau renovările de azi înseamnă, de multe ori, aruncarea materialelor originale și înlocuirea lor cu ce se găsește azi pe piața materialelor de construcții.

Arhitectul Cristian Pușcaș spune că proiectul muzeului a obținut deja avizul Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice și al CMUAT. „Practic, suntem în faza în care putem obține autorizația de construire. Împreună cu studenții, vom participa efectiv la amenajare”, a spus el.

Inaugurare cu săgeți

Momentul lansării Muzeului Art Nouveau în campus s-a consumat într-o atmosferă de ostilitate mascată fără prea mare succes. E de notorietate că modul în care Fundația pentru Protejarea Monumentelor din Bihor, condusă de Angela Lupșea, se ocupă de protejarea efectivă a patrimoniului a făcut obiectul mai multor critici inclusiv venite din partea Ramonei Novicov. Nu de puține ori, aceasta s-a aflat în situația să adune din molozul șantierelor elemente decorative de patrimoniu, de felul celor expuse în acest muzeu, treabă care ar fi căzut în sarcina ong-ului Primăriei.

În acest context, Angela Lupșea s-a văzut nevoită să dea explicații chiar despre unul dintre exponatele muzeului viitor, un stâlp de iluminat public din ansamblul Vago, de lângă Primărie. Acesta a fost recuperat de pe malul Peței, din molozul șantierului liniei noi de tramvai.

Șefa Fundației Primăriei spune că stâlpul decorat, de vreo doi metri lungime și cântărind vreo cinci sute de kg a ajuns pe Peța fără să fie observat de muncitori, într-un camion cu moloz transportat, probabil, de pe amplasamentul parcării subterane de pe Independenței. Ea susține că a ieșit la iveală pe Peța cu ocazia descărcării arheologice a terenului afectat de lucrarea noii linii de tramvai, de pe Peța.
De asemenea, ea insistă că toate elementele de decor ale monumentelor arhitecturale sunt atent inventariate de constructori, la lucrările de reabilitare.

 

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Maria says:

  😂😂😂prostii , oameni plictisiti si hodiniti.

 2. fasolission says:

  fart nouveau.

 3. fine says:

  Pretios cand vezi taranii la Art Noveau! 🙂 🙂

  hahahahaha

  • Jeana says:

   Tu vorbesti ? De arta din cimp si balarii? Noroc ca nu ploua ca v-ati tavali in mocirla cu dobitociile voastre numite “arta”!

 4. Bihon CSM Oradea

  UPDATE! Victorie: CSM Oradea câștigă cel de-al treilea meci din finala LNBM, în fața U BT Cluj-Napoca
  CSM CSU Oradea a dispus cu 75-71 de U BT Cluj-Napoca, în prima partidă de la Oradea. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două caramboluri într-o zi, în aceeași zonă: Un alt accident cu trei autoturisme, pe DN79. Două persoane, la spital
  Unul dimineață, altul seara. Două accidente în care au fost implicate câte 3 autovehicule s-au produs marți, pe DN79, la intrarea în localitatea bihoreană Leș. 1

  România

  Orban, despre alocații: De la 1 ianuarie vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației
  De la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației conform legii, dă asigurări președintele PNL, Ludovic Orban. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protest pentru dreptul la muncă: Directorul general al SC Băița Bihor s-a blocat în carieră
  Maria Trip, directorul general al SC Băița Bihor protestează împreună cu angajații pentru dreptul la muncă. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului în urma căruia un camion a luat foc lângă Leș
  Trei autovehicule au fost implicate marți dimineața într-un accident pe DN 79, la intrarea în Leș dinspre Oradea.

  România

  Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru primari: „Să nu se uite la toamnă cum le sunt carantinate localităţile”
  Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), susţine că la toamnă pot să apară noi cazuri de localităţi în carantină din cauza pandemiei dacă populaţia nu se vaccinează în număr mare. 7

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.